14.4 C
Türkiye
Salı, Mayıs 30, 2023

Buy now

Uyuz Hastalığı Bulaşıcı mıdır ?

Uyuz hastalığı bulaşıcı mıdır? Uyuz hastalığı bulaşıcılığı ne zaman geçer bulaşmaması için ne yapılmalıdır uyuz hastalığı bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar gibi kafanıza takılan bütün soruların cevabını bu içerikle sizlere veriyoruz arkadaşlar…

İnsanların en çok sorduğu sorular arasında ise uyuz hastalığı cinsel yolla bulaşır mı? Sorusu bulunmaktadır. Evet arkadaşlar uyuz hastalığı ne yazık ki zaten cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Temas yoluyla bulaşması ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. Yani kısa bir tokalaşma, selamlaşma ya da uyuz olan birinin aracını kullandığınız için uyuz rahatsızlığına yakalanmanız mümkün değildir. Uyuz rahatsızlığına yakalanabilmek ve gerçek anlamda uyuz olabilmek için uzun süre ortalama yani 15 dakika kadar temas etmeniz gerekmektedir. Uyuz rahatsızlığı ciddi bir hastalık mıdır diye soracak olursanız bunun cevabına da evet demek zorundayız. Çünkü bu rahatsızlık bulaştığı zaman vücudunuzdan bu küçük gözle görülmeyen mikroskobik böcekleri atabilmeniz çok zor olacaktır. Ne yazık ki uyuz hastalığına kesin çözüm henüz üretilmemiştir. Uyuz rahatsızlığına yakalandığınız zaman doktor tavsiyesinde hareket etmeniz gerekecektir ve doktorunuz size birtakım ilaçlar merhemler kremler tavsiye edecektir. Uyuz hastalığı son derece bulaşıcıdır aile içerisinde bir kişiye bulaştığı zaman ailede bulunan herkese bulaşması söz konusudur.

Dünya üzerinde bir yılda ortalama olarak 100 milyon insan uyuz hastalığına yakalanmaktadır. Uyuz rahatsızlığının hijyenle ya da temizlikle herhangi bir şekilde alakası bulunmamaktadır en temiz insan bile uyuz rahatsızlığına yakalanabilir bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Uyuz Hastalığı Bulaşıcılığı Ne Zaman Geçer ?

Uyuz hastalığının bulaşıcılığını ne zaman geçeceğini anlamanız mümkün değildir. Bu canlılar insan vücuduna yerleştikten sonra derinin altında tüneller açarak bu tüneller içerisinde yaşamlarını sürdürürler. 8 bacaklı gözümüzle görmemiz mümkün olmayan küçük bir böcekten bahsediyoruz. İşin kötü tarafı ise çok seri bir şekilde üreme yeteneğine sahiptirler. İyi haberimiz ise erkek ve dişi uyuz böcekleri çiftleştiği zaman erkek uyuz yaşamını yitirir ancak dişi uyuz hamile olduğu için 2 hafta içerisinde doğum yapar ve yaşamaya devam eder. Vücudunuza bıraktıkları yumurtalar 6 ile 10 gün arasında yetişkin birer uyuz böceğine dönüşür ve onlar da çiftleşerek seri bir şekilde çoğalmaya devam ederler.

Uyuz hastalığı bulaşıcılığı ne zaman geçer bebeklere bulaşır mı?

Diye merak ediyorsanız ne yazık ki uyuz hastalığı dil din ırk cinsiyet çoluk çocuk ayrımı yapmadan her insana bulaşabilir. Hayvanlardan insanlara geçen bir rahatsızlık değildir insandan insana geçen bir hastalıktır bir enfeksiyondur bir baş belasıdır.

Uyuz hastalığı bulaşıcılığının kelimenin tam anlamı ile geçebilmesi için yapılması gereken birçok faktör bulunuyor. Sağlık bakanlığının da söylemiş olduğu gibi birazcık sizlere ironik ve komik gelebilir ama uyuzdan korunmanın tek yolu yakalanmamaktır. Uyuz hastalığına yakalandığınızı anlamanız ne yazık ki 6 hafta sürmektedir. Yani uyuz olduktan 6 hafta sonra uyuz olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bunu anlayabilmek için geceleri yoğun şiddetli sizi uyutmayacak bir kaşıntı ya da sıcak bir duş alırken derinizi kazımak istercesine bir kaşıntı ile karşılaşmanızdır.

Uyuz Ne Zaman Geçer ? Nasıl Geçer ? Uyuzdan Korunmak için Kesin Çözüm Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ? Evde neler Yapılabilir ?

İlk olarak başlıktan da belirttiğimiz gibi uyuz ne zaman geçer sorusunun cevabını verelim. Uyuz rahatsızlığı siz her ne kadar mücadele ederseniz edin eğer geçmiyor ise çok da üzülmenize gerek yok çünkü bu canlılar kış aylarında yaşamayı daha çok severler. Yani Yaz ayları geldiğinde büyük ihtimalle uyuz rahatsızlığından kurtulma ihtimaliniz bulunuyor.

Peki uyuz rahatsızlığı nasıl geçer?

Uyuz hastalığı nasıl geçer diye soranlara da hemen bir cevap vermek istiyoruz. İlk olarak evde bulunan havlular, nevresim takımları, günlük giydiğiniz kıyafetler, iç çamaşırlarınız, kitaplar defterler kalemler buzdolabı kapakları evdeki kapı kollarına varana kadar dezenfekte etmeli ve sürekli koruma altında tutmalısınız. Bunların arasında en önemlileri kumaş barındıran eşyalarınızdır.

Mesela koltuklarınızı her gün beyaz sirke ile silmenizi tavsiye edebiliriz. Bir sprey kutusu içerisine su ile hormone edilmiş beyaz sirke koyarak her gün evinizde güncel olarak temizlik yapmanız gerekiyor. Bu işin kolay tarafı tabii ki.

İşin asıl zor tarafı kıyafetlerinizi ve günlük olarak kullandığınız havlu ve yatak çarşafları gibi eşyalarınızı koruma altına almaktır. Bunu yapabilmek için bir kere giydiğiniz kıyafeti bir daha asla giymemeniz gerekiyor. Bir kez kullandığınız Bir havluyu bir daha kullanmamanız gerekiyor. Bir kere yaptığınız yatak çarşafında bir daha yatmamanız gerekiyor. Çünkü uyuz canlıları bu gibi eşyaların arasında yaşamını 3 gün boyunca sürdürebiliyor. Hatta bazen bunun 8 günü ile 10 gün arasında değiştiğini bile söyleyen uzmanlar bulunuyor. Peki bu durumdan nasıl sıyrılacaksınız?

Günlük olarak giydiğiniz bütün kıyafetleri 50 derece sıcaklığın üzerinde yıkamanız gerekmekte ve daha sonrasında da kurutma makinesinde 10 dakika boyunca kurutmanız gerekmektedir. Islak ya da nemli çıkardığınız kıyafetleriniz ya da havlularınız uyuz canlılarının ölmesine sebep olmaz. Aksine bazen daha çok üremelerine ve yaşamalarına sebep olur. Bu yüzden kurutmadan kıyafetlerinizi tekrar giyemezsiniz. Eğer evinizde bir kurutma makineniz yok ise yıkadığınız kıyafetlerinizi nevresim takımlarınızı çarşaflarınızı ve havlularınızı eksi 10 derecede 6 saat boyunca dondurarak aynı etkiyi gösterebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra doktorunuzun size reçete ettiği ya da tavsiye ettiği kremleri ve losyonları kullanarak kaşıntı giderici ürünleri kullanarak uyuz hastalığının tedavisine katkıda bulunabilirsiniz. Uyuz hastalığına yakalandıktan sonra bir haftaya da iki hafta içerisinde atlatacağınızı asla düşünmeyin.

Uyuz hastalığı vücuda bulaştıktan 6 hafta sonra kendini gösterir belirtileri ortaya çıkar aynı şekilde uyuz rahatsızlığını atlattıktan sonra yani vücudunuzda yaşamaya devam eden bütün uyuz böcekleri öldükten sonra da 6 hafta boyunca kaşıntılarınız devam edecektir. Yani vücudunuzda o an uyuz var mı yok mu bunu anlamanız pek de mümkün olmayacaktır bunu anlamanın tek yolu vücudunuzda sivilceye benzer kabarmaların ve vücudunuzda oluşan yaraların yavaş yavaş küçülmesi sarı bir renk alması ya da tamamen yok olmasıdır. Yani sizin anlayacağınız eğer bu yaralar küçülüyorsa ya da tamamen yok oluyorsa uyuz hastalığınız geçmiş demektir ya da banyoda sıcak duşun altına girdiğinizde eğer kaşıntı hissetmiyorsanız o yüzden kurtuldunuz demektir geceleri olan kaşıntılar sizi korkutmasın bu 6 hafta boyunca devam eder ve daha sonrasında tamamen biter.

İlginizi Çekebilir

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bugünden...